Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

ΒLOGS: 'Οταν ενοχλούν, λογοκρίνονται...

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Η διάδοση των blogs μπορεί από τη μια να έφερε στην πράξη μια νέου τύπου δημοκρατία στο Ιντερνετ, από την άλλη όμως ενίσχυσε (και κάποτε όχι άδικα) τις θέσεις εκείνων που θεωρούν ότι η ναρκισσιστική υπερβολή των bloggers υπονομεύει τον πολιτισμό μας. Σε κάθε περίπτωση η λογοκρισία, ιδιαίτερα όταν γίνεται στη βάση οικονομικών συμφερόντων τρομοκρατεί και βρίσκει αντίθετο κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Η περιπέτεια του ΜάρεϊΤρανταχτό παράδειγμα άκομψου ψαλιδίσματος είχαμε πρόσφατα, όταν το blog του πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν, Κρεγκ Μάρεϊ, εξαφανίστηκε, παρασυρμένο από ένα κύμα διαμαρτυριών από «ισχυρούς», που θεώρησαν ότι «έθιξε» τον καταγόμενο από το Ουζμπεκιστάν δισεκατομμυριούχο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος μάλιστα διαθέτει ένα αυξανόμενο πακέτο μετοχών στην Αρσεναλ. Για την ώρα ο Μάρεϊ δεν έχει δίαυλο να εκφράσει τις απόψεις του, αλλά ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει, μέσω ενός Ολλανδού παροχέα, ο οποίος φιλοξενεί γενικότερα διωκόμενους bloggers από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.Η περιπέτεια του Μάρεϊ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν περιέγραψε με μελανά χρώματα τον Ουσμάνοφ στο blog του. Μεγάλη νομική εταιρεία του Λονδίνου, με επιστολή της στην εταιρεία μέσω της οποίας το συγκεκριμένο blog έβγαινε στο Ιντερνετ, απαιτούσε το συγκεκριμένο σχόλιο να αποσυρθεί μέσα σε 24 ώρες. Ακολούθησε όμως βροχή ανάλογων επιστολών, μέχρι που η υπηρεσία αποφάσισε να απενεργοποιήσει την ιστοσελίδα του Μάρεϊ μαζί με άλλες δέκα.Οταν το blog του Μάρεϊ φιμώθηκε, πολλοί bloggers άρχισαν να οργανώνονται για να προστατευθούν από ανάλογες πράξεις. Από την άλλη πλευρά και πολλές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία έχουν προσφύγει εναντίον bloggers, απαιτώντας να αποσυρθούν σχόλια είτε δικά τους είτε ανθρώπων που επισκέπτονται τα blogs τους.Είναι αλήθεια πολύ νωρίς να ξεχάσουμε τους χιλιάδες bloggers από τουλάχιστον 45 χώρες, που οργάνωσαν μια ηχηρή διαμαρτυρία στον κυβερνοχώρο εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, σηκώνοντας «πανό» με το σύνθημα «Ελευθερώστε τη Βιρμανία» στις σελίδες τους.Ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι τα blog δίνουν μια πυρετώδη διάσταση στην κάλυψη ακόμη και των πολιτικών θεμάτων έναντι της άνευρης παράθεσης ειδήσεων και σε εκείνους που διαγιγνώσκουν έναν απεριόριστο ναρκισσισμό «ερασιτεχνών» που χρησιμοποιούν τα blog για να μεταδίδουν εύκολα την ανούσια γνώμη τους στον δικτυακό κόσμο, σαφώς και υπάρχει μεγάλη απόσταση. Μια απόσταση όμως που συνήθως καλύπτεται με το επιχείρημα ότι καθένας έχει δικαίωμα στη διαχείριση και τη μετάδοση πληροφοριών, όπως και στο φιλτράρισμά τους.Τα οικονομικά συμφέρονταΚατ' επέκταση, η λογοκρισία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αποδεκτή ως μέθοδος ξεκαθαρίσματος δημοσιευμένων απόψεων. Η Ενωση Παροχέων Υπηρεσιών Ιντερνετ (ISPA) συνέρχεται πριν το τέλος του μήνα για να συζητήσει το θέμα και να εξετάσει τον ρόλο που παίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην άσκηση πολιτικών ελέγχου των bloggers.«Η μεγάλη απειλή ήταν και θα είναι πάντα το χρήμα», σχολίασε ο Τιμ Αϊρλαντ, σύμβουλος μάρκετινγκ, που είδε κι αυτός το blog του να σβήνει από τον δικτυακό χάρτη και προφανώς η τοποθέτηση αυτή έχει μεγάλο εκτόπισμα.
(Πηγές: «International Herald Tribune», «Independent», www.freeburma.com)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2007

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Πολυ σωστα τα παραδειγματα που αναφερεις...Μην παμε ομως και τοσο μακρια...ας δουμε και αυτα που γινονται εδω στην Ελλαδα...

Bolek είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ..

Bolek είπε...

NA TA ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΝΟΟΥΣΑ...