Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Η μαϊμού της εθνικής «σκοπιανολογίας»

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ EMAIL ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ:
"Μια δημοσιογραφική γκάφα του 1992 αναπαράγεται από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών...
ΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/12/2007


Το χαρτονόμισμα-μαϊμού της ΠΓΔΜ....



Το πραγματικό...

...Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει, ωστόσο, την παραμικρή σχέση με την αλήθεια. Κατ’ αρχήν, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι χιλιάδες Έλληνες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ΠΓΔΜ, η γειτονική μας χώρα ουδέποτε θέσπισε νομισματική μονάδα με το όνομα «μακεντόνκα». Το νόμισμα που υιοθέτησε το 1992, μετά την ανεξαρτησία της, λέγεται δηνάριο (denar). Χαρτονομίσματά του υπάρχουν σε αξίες των 10 δηναρίων και πάνω. Όσο για το «χαρτονόμισμα» με το Λευκό Πύργο, έχει κι αυτό τη δική του ιστορία, ως στοιχείο όμως της προπαγάνδας των εγχώριων «μακεδονομάχων».
Ηταν 22 Ιανουαρίου 1992, τις πρώτες εβδομάδες της ανάδειξης του «Σκοπιανού» σε «μείζον εθνικό μας θέμα», όταν η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό τίτλο: «ΣΟΚ. Ο Λ. Πύργος σε …χαρτονόμισμα των Σκοπιανών!». Το ρεπορτάζ υπογραφόταν απ’ τον Παντελή Σαββίδη και παρέθετε φωτοτυπία των δυο πλευρών του επίμαχου «νομίσματος», που «βρέθηκε στα σύνορα, να το έχει στη διάθεσή του Σκοπιανός που ερχόταν στην Ελλάδα». Η εφημερίδα φρόντισε να κρατήσει πισινή, διευκρινίζοντας ότι «από καμμιά πηγή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του νομίσματος αυτού στη σκοπιανή αγορά», δεν δυσκολεύτηκε όμως να βγάλει τα συμπεράσματά της: «το ντοκουμέντο» αυτό, διακήρυξε, «δίνει ηχηρό ράπισμα σ’ όλους όσους διατείνονται ότι η αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν περιέχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος».
Στοιχειώδης γνώση της γειτονικής «ψευτογλώσσας» κι εξίσου στοιχειώδης παρατηρητικότητα θα αρκούσαν, ωστόσο, για να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται. Στην πίσω πλευρά του, το εικονιζόμενο σώμα του εγκλήματος φέρει γαρ ευδιάκριτη την επιγραφή: «Αυτό είναι χαρτονόμισμα σουβενίρ κι όχι για επίσημη χρήση»...

1 σχόλιο:

Σοφία είπε...

Πέστα χρυσόστομε! Με κάτι τέτοια αποδεικνύουμε την γελοιότητά μας.