Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Zeitgeist, the Movie

ΠΟΛΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ. ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΟΜΩΣ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ, ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΟΛ' ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΩΡΙΕΣ...

3 σχόλια:

Tf είπε...

Hello Bolek. Πρώτη φορά στο blog σου. Με μια γρήγορη ματιά είμαι σίγουρος ότι μουσικά είμαστε αρκετά κοντά. Άλλωστε αυτή ήταν και η αφορμή που σε βρήκα, ένα από τα αγαπημένα μου album.

Για το Zeitgeist έχεις δίκιο για την συγκέντρωση θεωριών περί συνωμοσίας. Βέβαια κάποια αρκετά λεπτομερή στοιχεία ήταν άγνωστα για μένα ειδικά για λειτουργίες της US Federal Reserve Bank και της όλης ανάλυσης χρήμα=χρέος.

Το κομμάτι όμως περί θρησκείας στηρίζεται, άποψη μου αυτό, σε κάτι πολύ προσωπικό. Γενικά πιστεύω απόλυτα στην ανεξιθρησκία και στην ανάγκη-δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει στο ανώτερο. Γι αυτούς τους λόγους, λοιπόν, έκατσα και έψαξα αναλυτικότερα το πρώτο μέρος του Zeitgeist που αναφέρεται στη θρησκεία. Βρήκα λοιπόν ότι όλο το part 1 βασίζεται στο βιβλίο της Acharya S (ή D. Murdock) "The Christ Conspiracy: The Greatest Story Ever Sold". Το βιβλίο αυτό μου Λιακοπουλίζει υπερβολικά και προσωπικά δε τα πάω καλά με τέτοια βιβλία. Άσε που πολλοί ειδικοί το έχουν αποδοκιμάσει, λόγω ψευδών και μη έγκυρων απόψεων,όπως ο Dr. Edwin Bryant (Professor of Hinduism at Rutgers University), ο οποίος δήλωσε μετά από έρευνα ότι 14 από τις 24 περιπτώσεις είναι εντελώς λανθασμένες και η 15η είναι μερικώς λανθασμένη. Θα μου πεις οι υπόλοιπες 9 είναι σωστές; Ε δε θα κάτσω ν' ανοίξω και κρυφούς παπύρους ούτε θα ντυθώ νίντζα για να εισβάλλω στις μυστικές βιβλιοθήκες του Βατικανού, έτσι για να πεισθώ ότι τα θρησκευτικά μου πιστεύω είναι βάσιμα. Μακάρι να υπήρχε απόλυτος σεβασμός μεταξύ όλων των ανθρώπων κι ας μην υπήρχε ούτε μια θρησκεία. Εξάλλου στη βάση τους, οι θρησκείες αυτό διδάσκουν.

Καλημέρα :)

Bolek είπε...

Σ' ευχαριστώ για το post σου. Και για μένα ήταν άγνωστα τα περί Federal Reserve Bank και σε μια σύντομη έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι είναι ακριβώς έτσι όπως τα αναφέρει η ταινία. 'Οσον αφορά το κομμάτι περί θρησκείας υπάρχουν στοιχεία που δεν χρειάζεται και να στα πει κάποιος για να τα προσέξεις. Είναι γεγονός ότι οι θρησκείες δανείζονται σύμβολα και διδασκαλίες. Μπες σε έναν αρχαίο ναό και θα δεις τον συχνά τον ιχθύ, όπως και σε μια εκκλησία. Είμαι επίσης υπέρ της ανεξιθρησκίας και στην σέβομαι απόλυτα την ανάγκη-δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει στο ανώτερω. 'Εχω ακούσει για το βιβλίο "The Christ Conspiracy: The Greatest Story Ever Sold" αλλά δεν το έχω διαβάσει γιατί ούτε και γω τα πάω καλά με τέτοια βιβλία. Και έχεις απόλυτο δίκιο όταν μιλάς για απόλυτο σεβασμό μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας. Δυστυχώς από παράγοντες ενότητας, οι θρησκείες έχουν καταντήσει παράγοντες διαφοροποίησης.
Καλή σου μέρα :-)

Bolek είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.