Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

TA NEA "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ";

«Αόρατοι» νεωτερισμοί
Η νανοτεχνολογία εισβάλλει αθόρυβα στα ράφια

Ορλάντο, Φλόριντα

Αντηλιακά με μικροσκοπικά σφαιρίδια, κάλτσες με αντιμικροβιακή επίστρωση, ακόμα και τρόφιμα με ασυνήθιστες ιδιότητες, είναι μερικά από τα «νανο-προϊόντα» που εμφανίζονται στην αγορά, προκαλώντας την ανησυχία ορισμένων καταναλωτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters, σε συνέδριο ασφάλειας τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στην περασμένη εβδομάδα στη Φλόριντα, η οργάνωση PEN (Project on Emerging Nanotechnologies, Πρόγραμμα Αναδυόμενων Νανοτεχνολογιών) ζήτησε να υπάρχουν ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που παράγονται με μεθόδους νανοτεχνολογίας.
Η νανοτεχνολογία αφορά το σχεδιασμό και το χειρισμό υλικών σε μικροσκοπική κλίμακα, της τάξης των μερικών νανομέτρων, ή δισεκατομμυριοστών του μέτρου.
Ο Μάικλ Χάνσεν, επιστήμονας της Ένωσης Καταναλωτών, η οποία εκδίδει το γνωστό περιοδικό με θέματα καταναλωτών, Consumer Reports, αναφέρθηκε στα ανησυχητικά συμπεράσματα πρόσφατων επιστημονικών μελετών, που δείχνουν ότι ορισμένα νανοσωματίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω του μεγέθους τους: μπορεί να εισχωρούν στους πνεύμονες και να δημιουργούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που προκαλούν οι ίνες αμιάντου· να περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό· και να μεταφέρονται από το αίμα μέσα σε ιστούς και κύτταρα.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το θέμα παρέμενε θεωρητικό, τώρα όμως η τεχνολογία περνά στην πράξη. Η PEN εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα εμφανίζονται στην αμερικανική αγορά τρία με τέσσερα προϊόντα νανοτεχνολογίας, ενώ το σύνολο φτάνει τα 609.
Τέτοια προϊόντα είναι ελαφρές ρακέτες και μπαστούνια του γκολφ και σκελετοί ποδηλάτων και οικιακά προϊόντα με αντιμικροβιακή προστασία η οποία βασίζεται σε νανοσωματίδια αργύρου. Επίσης αρκετά καλλυντικά, όπως κραγιόν με μικροσκοπικά σφαιρίδια και αντηλιακά με διαφανή νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου.
H λίστα της οργάνωσης περιλαμβάνει και τρία τρόφιμα: ένα λάδι μαγειρικής, ένα προϊόν αδυνατίσματος και ένα ρόφημα τσαγιού.
Το Canola Active Oil («ενεργό λάρι ελαιοκράμβης»), της ισραηλινής εταιρείας Shemen Industries είναι εμπλουτισμένο με «νανοσταγόνες» που μεταφέρουν βιταμίνες. Το αμερικανικό μιλκ-σέικ αδυνατίσματος Nanoceuticals περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που ενισχύουν τη γεύση και τις ευεργετικές δράσεις του κακάο χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Και το κινεζικό τσάι Nanotea παρασκευάζεται με νανοτεχνολογία ώστε να «απελευθερώνει αποτελεσματικά όλα τα υπέροχα αρώματα του τσαγιού» και να δεκαπλασιάσει τη «λειτουργία συμπληρώματος σελήνιου».
Οι αμερικανικές Αρχές γενικά είναι απρόθυμες να επιβάλουν ειδικές σημάνσεις σε προϊόντα αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επικινδυνότητας. Ωστόσο η PEN υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα για τις επιδράσεις των νανοσωματιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό καθιστά αναγκαία την ενημέρωση των καταναλωτών.
«Πιστεύω ότι η νανοτεχνολογία είναι η νέα γενετική μηχανική» σχολίασε η Τζέιν Κολοντίνσκι, οικονομολόγος που ειδικεύεται σε θέματα καταναλωτών στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει και όλα προχωρούν πολύ γρήγορα» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: