Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ





Το ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ δεν είναι ένα συνηθισμένο συγκρότημα αλλά ένας λαογραφικός οικισμός, στη Νέα Καρβάλη, κρεμασμένος στην πλαγιά του λόφου του ομώνυμου αρχαίου κάστρου. Πέτρινα σπιτάκια, υπαίθριο θέατρο, πλατείες και πέτρινα καλντερίμια πνιγμένα στις φυλλωσιές των δέντρων και των λουλουδιών συμπληρώνουν το σκηνικό. Πραγματικά απόλαυσα την παραμονή μου σ' αυτό το χωριό-μνημείο που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων...
Τα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, το "Ακόντισμα" είναι σταθμός και φρούριο της Εγνατίας Οδού. Πιθανότατα στους Βυζαντινούς χρόνους υπάρχει έξω από το φρούριο μικρό πόλισμα με το ίδιο όνομα. Την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας στον ίδιο λόφο, συναντάμε ένα μικρό χωριό με το όνομα Τριρπιντί Τσιναρ. Το χωριό βομβαρδίζεται και σχεδόν καταστρέφεται από του Βουλγάρουςστη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπολλειματά του βρίσκουν οι Καρβαλιώτες πρόσφυγες από τη Καππαδοκία όταν έργονται να εγκατασταθούν στην σημερινή Νέα Καρβάλη. Μετά το 1930 το Τσιρπιντί Τσινάρ σκάπτεται εκ θεμελίων και τα υλικά (πέτρες, ξύλα, κεραμίδια) μεταφέρονται, προκειμένου να χτιστούν στάβλοι και αποθήκες στη Νέα Καρβάλη.
Το 1983 ο λόφος νότια του αρχαίου σταθμού έρχεται στην κυριότητα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, τίποτε δεν θυμίζει την μακραίωνη ιστορία του. Εδώ, μέσα στο νταμάρι, απ΄όπου μετά το 1930 εξορύσσονταν η πέτρα για να στρωθεί η σημερινή εθνική οδός, χτίζεται το θέατρο και η εκκλησία της Αναλήψεως.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996, μέσω του προγράμματος ΙΝTERREG II με την γενναία συμβολή τυ Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αρχίζει να χτίζεται το πέτρινο χωριό που ονομαστηκε "Λαογραφικό Χωριό Ακόντισμα", για να ενώσει μέσα από την λειτουργική του δυνατότητα την ιστορία και τον πολιτισμού του χθές με το αύριο.
Η αρχιτεκτονική του χωριού συνδυάζει το σεβασμό προς το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής, αντλώντας στοιχεία από τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών στα γύρω παλαιά χωριά, αλλά και της μακρινής Καππαδοκίας, δένοντας μ΄αυτόν τον τρόπο την μνήμη και την πραγματικότητα. Διαθέτει χώρους φιλοξενίας για 100 άτομα, χώρους αναψυχής, ευρύχωρες πλατείες και ανοιχτό θέατρο για τις θερινές εκδηλώσεις, χώρους συμποσίων, συνεδρίων και συνεδριάσεων, καλλιτεχνικά καφενεία και εστιατόρια, χώρους εκθέσεων και προβολών, έτσι που ο κάθε επισκέπτης να χαίρεται την θερμή φιλοξενία στο "Ακοντισμα" όλο τον χρόνο. Μέλήμα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων της περιοχής να διανοίξει μονοπάτια περιπάτου από το χωριό προς το αρχαίο φρούριο, και να συμβάλλει στην αναστήλωση μέρους του, προκειμένου να αναδειχθεί και να γίνει ευρύτατα γνωστή η μακραίωνη ιστορία της περιοχής.
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, και σώζονται τετοια μνημεία ιστορίας και πολιτισμού που το κράτος και οι τοπικές αρχές αγνοούν...

2 σχόλια:

Sotona Dos είπε...

Και που κοντα ειναι η Νεα Καρβαλη?
...Sorry

Bolek είπε...

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΠΗΓΑΙΝΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΞΑΝΘΗ...ΓΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ...