Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Harry Potter


ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ, ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΑΡΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η Espresso του μεσονυκτίου"
Στις 5/1/03 η Espresso αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της σε κάποιο ελληνικό βιβλίο, το οποίο υποτίθεται ότι αποκαλύπτει σκάνδαλο πίσω από τον πιο αγαπημένο ήρωα των παιδικών βιβλίων της εποχής μας: «Μαγεία και σατανισμός πίσω από τον Χάρι Πότερ! Αποκαλυπτικό βιβλίο σοκ! Ελληνας συγγραφέας αποκρυπτογραφεί το είδωλο εκατομμυρίων παιδιών». Εχουμε ξαναγράψει για την υπόθεση αυτή. Πρόκειται για την εκστρατεία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων (ΠΕΓ), μετωπικής οργάνωσης της Επιτροπής Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά των δημοφιλών παιδικών βιβλίων της Τζόαν Ρόουλινγκ.

Η επίθεση κατά του Χάρι Πότερ περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Ιωάννη Μηλιώνη «Ναι ή Οχι στον Χάρι Πότερ», έκδοση ΠΕΓ, 2002, όπου καταγράφεται και η προτροπή ότι «θα πρέπει δυναμικά, πλην όμως διακριτικά, να αποφύγουμε να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά μας με τα ψυχοφθόρα αυτά βιβλία και τις ταινίες (...) και, γιατί όχι, να χρησιμοποιήσουμε και τα μέσα που ο Νόμος μας δίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις». Ευτυχώς τα μέσα αυτά δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση τυο Χάρι Πότερ, αλλά η Espresso δεν παύει να το ζητάει. Με νέο πρωτοσέλιδο στις 4/12/04 η εφημερίδα αποκαλύπτει τη «Σχέση του Χάρι Πότερ με σατανιστική οργάνωση» αφού είχε πρώτα ανακαλύψει "χάπια έκσταση με τη μορφή του Χάρι Πότερ" (26/1/03).




2 σχόλια:

Σοφία είπε...

H Σταχτοπούτα επιτρέπεται; Η Χιονάτη; Ή μήπως να πετάξουμε όλα τα παιδικά βιβλία και να δίνουμε στα παιδιά να διαβάζουν Βίους Αγίων;

Bolek είπε...

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...