Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Τριήμερο κοινωνικού και θρησκευτικού προβληματισμού


Τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις με άξονα κοινωνικά και θρησκευτικά ζητήματα θα παρουσιαστούν στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών το τριήμερο 17-19 Μαρτίου. Το μυθιστόρημα ενός εξοργισμένου Εβραίου, μια παραβατική ματιά στο Όρος της Ορθοδοξίας , το Άγιο Όρος, και μία ταινία που δείχνει την «σοφή» πλευρά του μουσουλμανισμού.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008 στις 7.30 μ.μ
Λογοτεχνικά σεμινάρια: «Μυθιστόρημα, δημιουργικές αναγνώσεις»
Αλεσσάντρο Πιπέρνο «Με τις χειρότερες προθέσεις» (εκδόσεις Πατάκη)
Εισηγητής: Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Η εποποιία των Σονίνο, ευκατάστατης οικογένειας Εβραίων της Ρώμης, από τα ηρωικά χρόνια του ακόλαστου παππού Μπέπι και του συνεταίρου του, Νάνι Τσιταντίνι –των οποίων ο ακατασίγαστος ανταγωνισμός θα βαρύνει καταλυτικά στους εκατέρωθεν κληρονόμους– μέχρι τις πολύ λιγότερο λαμπρές ημέρες του ξεχαρβαλωμένου εγγονού, Ντάνιελ. Ένα αιρετικό μυθιστόρημα που τάραξε κοινωνικά και εκδοτικά την Ιταλία το 2005.
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στις 7.30 μ.μ
Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου
«Πανδαιμόνιο» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Τον συγγραφέα παρουσιάζει και συνομιλεί μαζί του ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Στις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από 1.000 χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμη και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα. Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίσει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη. Μια διαφορετική προσέγγιση στο Όρος της Ορθοδοξίας.
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008 στις 7.30 μ.μ.
Κινηματογραφική Λέσχη: «Η λογοτεχνία στην οθόνη»
Προβολή της γαλλικής κοινωνικής ταινίας
« Ο κύριος Ιμπραήμ» του Φρανσουά Ντυπερόν με τον Ομάρ Σαρίφ.
Πάνω στο μυθιστόρημα του Ερίκ-Εμανουέλ Σμίτ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του κορανίου» Εκδόσεις: Opera, 2002.
Με τη σχέση ανάμεσα σ' έναν ηλικιωμένο Σούφι μουσουλμάνο, τον Ισμαήλ, κι ένα νεαρό Εβραιόπουλο, τον Μόμο, σε μια εργατική συνοικία, στο Παρίσι του 1960. Ο Μόμο ζει σ' ένα μίζερο σπίτι μ' έναν αδιάφορο πατέρα, ο Ιμπραήμ έχει ένα μπακάλικο στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Ανάμεσά τους αρχίζει να αναπτύσσεται μια φιλία. Και οι δυο τους είναι άνθρωποι που θέλουν να δραπετεύσουν από το περιβάλλον τους.
Μια ταινία ανθρώπινη, συγκινητική, πάνω στη σχέση ανάμεσα σε δύο γενιές αλλά και δύο διαφορετικές κουλτούρες, αλλά η προσέγγιση της ειρηνικής και πνευματικής πλευράς του ισλαμισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: