Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

TO ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ…

Σε λίγες ημέρες αρχίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και ήδη ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση γιατί οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι θα έχουν πάρα πολλή πελατεία. Δεκάδες διοικητικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου θα ζήσουν τη χειρότερη χρονιά της ζωής τους, βιώνοντας τη συνεχή ένταση της σχέσης των χρημάτων που σπατάλησαν σε μεταγραφές με τα αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο. Ένας άλλος παράγοντας των βαθύτατων ψυχομεταφυσικών διαταραχών είναι το γεγονός ότι, όντας τα γήπεδα και οι διοικήσεις των ομάδων συνηθισμένο καταφύγιο του πατριωτικού αισθήματος, όχι μόνο στην ελληνική περίπτωση, οι μεταγραφές πολλών ξένων παικτών μπορούν να αποτελέσουν την αρχή της διαμόρφωσης μιας μη πατριωτικής συνείδησης.
Ας φανταστούμε τον Ολυμπιακό, με την ομάδα που έχει, να μην κερδίζει ούτε το Πρωτάθλημα ούτε το Κύπελλο. Ας πούμε ότι ο Παναθηναϊκός κατορθώνει στο τσακ να πάρει μια θέση που οδηγεί στο ΟΥΕΦΑ. Τι μπορεί να συμβεί αν η ΑΕΚ, μετά τις μεταγραφές που έχει κάνει, δει ότι την ξεπερνά ο ΠΑΟΚ στη βαθμολογία; Στην τρέχουσα περίοδο ενισχύθηκαν όλες οι ομάδες, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, δεν είναι δυνατόν, όμως, να ευοδωθούν πλήρως όλες οι προσδοκίες, γιατί πουθενά δεν λέει ότι ο Θεός μπορεί να κάνει να κερδίσουν ταυτόχρονα το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ για να αναφερθώ μόνο σε αυτούς που ξόδεψαν τα περισσότερα.
Από τις αναμενόμενες απογοητεύσεις μπορούν να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές και να καλλιεργηθεί ένας επικίνδυνος μαζικός πεσιμισμός. Είναι επείγον να φτιάξουμε προκατασκευασμένους ενθουσιασμούς ως αντιστάθμισμα χαμένων ψευδαισθήσεων ή να αυξήσουμε τον αριθμό των αστυνομικών ή των σεκιουριτάδων, γιατί δεν νομίζω να μας αρκούν οι ψυχίατροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: